Saturday, March 27, 2010


huh!! lega asenye!! baru selesai kemas bilik . . . hehehehehe . . . selama 3 minggu ni, bilik mcm stor aje, but now, xde lg bersepahnye . . . hehe . . . ase syok je lepak mcm ni . . . ary ni, xtau lagi nk buat aktiviti apa . . . any suggestion . . .?? but, tonight i'll going to 'Pasar Malam' with my beloved fiancee . . !! huhu . . . hepinye!! {ele, ske la tuh!} eeeee . . . . dtg lagi . . . asal? ko jeles ek?? da la ko! gue tau ko xde awek, tats y u jelous right?? {ada aku kte aku ni jelous??} hm . . . . xde2 . . hehe . . . lek laaa . . . ko ni stressed ke skg?? {spe yg stressed sbnrnye skg ni? aku ke ko?} aku!! haha . . . . {ko stressed kenapa} hmmm . . . . xde apa pun sbnrnye, mne le aku stressed, tapi, stressed la jugak . . haha!! biasa r . . . bila exam dekat, je, msti tension nye! hm . . . lek2 . . .eh! ko ni da lama menyampok kat aku, nama ko pun aku xtau . . . hahaha . . . =) nama ko spe? {nme?? hm . . . mne la aku tau . . . ko tlg carik utk aku laarrr . . . .} hah!! AHLI MEETING MY BLOG . . . ok? {huh! panjang gler ko bagi nama aku . . . jom la!} hehe . . . ko padan la dgn panggilan tu, mcm dlm cerita DOREMI!! hahaha! ko marah? marah kena jual . . . jom la2 . . . nk g mana? {nak g JPN . . } da la! ko da start merapuh da ni . . . hahaha . . . . arghhh!! i ase tension sgt skg ni . . . . final exam da dekat da, tp, blaja pun x lg . . . hm . . . da la ORGANIC CHEMISTRY i ni condemed . . . ala!! cter chemistry time i form 5 pun x sambung lagi kan? hehehehe . . . sory la guys, da ase malas da pulak nk sambung ag hehehe . . .jgn marah tau, t kne jual! hahaha . . . eh?? mne C ahli meeting my blog ni?? senyap jew dye dari tadi . . . ke dye da tido?? hm . . . xpe la, petang2 sabtu cam ni, mmg sedap nk tido actually . . . hahaha . . . k la, klu dye da cau, i pun nk cau jugak lar . . .
hi buddies . . . . ! hmmmmm . . . . !! deep breathhhhhhhhhhhhhhh . . . . . . . .
pagi yg nyaman, pagi yg indah!! hehe . . . hari ini i g jogging ngn tunang g tasik kat sri rampai garden! beshh . . . !! fes2 kita org warming up, to prevent any injurt to our muscle . . . hehe . . . ye la, da lama x g jogging ni, da dekat 3 tahun jogging . . . so, ble start balik, rasa semua je sakit . . . hehehehe . . . . pas warming up, kte org pun jogging, for one round oni, coz we don want to push hard . . . hm . . igt tunang i ni kuat stamina, rupanye, xde la hebat sgt . . . . hehehe mengutuk ni . . . klu abg bce blog syg ni, jgn marah ek . . . hehe . . . balik je, lepak kedai mamak, i mkn roti kosong, tunang i mkn roti telur bawang, n 4 gelas milo ais . . . perghhhh . . . mmg sedap gler akh . . . pas tu kteorg lepak kat taman lak, main buaian . . . pas tu, g JUSCO . . . hm . . . kan besh klu hari2 abg cuti . . . hehehe . . . k la, tu je akh nk share . . . bye2 . . . enjoy the video!!
video
huarrrrghhhhhhhhh!! {ish! minah ni, menguap x tutup mulut . . . habis sume syaitan masuk hahaha!!} hm! ngantoknye!! tapi, bila tutup mata, otak x tutup, asyik ada je bnde yg nk d fikirkan. . . esok merupakan hari untuk aku membalas DENDAM!! {huh??! DENDAM??} tgk tu, org x abis ckp lagi ni, da nk potong cakap kte . . . ish!! x . . . esk, nk langsaikan hutang tidur yg tertunggak . . .{hm . . . tau2! ni mesti kes hutang ngan ALONG ni} heeeeee!! geramnye! dye ni, aku ckp sket nk sangkal cakap org x malu, da r menyibuk kat blog aku! eeeeee!! {tgk da serupa mcm trademark kumpulan KECIK} apa tu?, {kumpulan KECIK pun xtau ek?? ish222!!} ye la, mne la aku tau . . . {hm . . xpe2 biar aku cter, kumpulan KECIK ni, berasal dari SABAH} eh? SABAH? aku pun orang SABAH jugak . . . {ye la, tau2 jgn nk promote kat sini lak . .}ish! mne ada, SAYA SEBAGAI ORANG SABAH, HARUS BERBANGGA! SAYA BANGGA JADI ANAK JATI SABAH! hehehe. . . minumlah secawan TEH SABAH BHAA . . . tgk aku da melencong jauh ni, haa . . . sambung cter ko tadi . . . {tau ko da melencong. . . , kumpulan KECIK ni, JUARA RAJA LAWAK musim ke 4!! hee . . . susah r klu org tinggal kat hutan ni, sume bnde xtau . .}weih! ko mulut jge sket ey! org tinggal dlm hutan, reti jugak gne internet tau!! huh! igt org SABAH ni, jakun?? plezzzzz . . .{please3, kamu jgn marah, ku gurau sahaja jgn amek hati, wooo oooo plez3, . . . } cop2222 . . enough! IT'S TIME TO SLEEP!! k la, bubbYe! xnk lagi gaduh ngn ko! buruk perangai ko wueekkk!! . . .

MALAM NI, I MENGADA2 NK BUAT CHARACTER JADIK 2 ORANG! NK BERIMAGINASI SEBELUM MIMPI!! hehehe . . .anyway! just enjoy ur reading!! hehehehe . . .

Friday, March 26, 2010



hi everyone, i'm here again!! hm . . . smlm i xdpt nk post blog pun . . . coz, smlm i juz tngu tunang i kat dlm kete dye, till la dye balik keje . . . boring gler! tapi xpe la, dlm mse yg sme tu, i dpt muhasabah diri ni sket . . .{ sket je, x bnyk pun. . . } hehehehehe . . . . i bari sedar, yg i ni mmg terlalu ego utk memahami tunang i, bkn nye i xnk fahami dye, but, for me, klu i memahami dye, it means i yg kalah! i ske kalah ngn lelaki! THAT'S MY STYLE! kat laki xle bagi muka sgt! huh! i'm cruel right? but . . . i'll try to understand him, n plez give me time to understand u! I'M SOOOO SOOOORYYYY ABG!! i know, i should not to be like this, but, from my past experience, it teach to become SUPEREGO! even i ego mcm mn skali pun, xde yg ble melawan DIA . . . once kte sujud padaNYA, baru kita merasai kekuasaanNYA!


i gotta change this! i don want this EGO undermining my relationship with him! I LOVE HIM VERY MUCH!! hm . . . tu je la yg nk share tata! nk sambung cter class CHEMISTRY la . . bye!






















Thursday, March 25, 2010


hooooooraay!! just finishing class of Intro to Pharmacy Practice!! tadi dlm class i juz buat keje lain, kunyah chewing gum, wat keje chemistry . . . hehe! {nakal nye minah ni, tapi berakal} ghegheghegheheghe!! happyy! :) hm . . . n now, i'm waiting for my fiancee to reach home . . . hehe . . he's in the meeting now, seem to be, i have to wait him for 30 min! hm . . . so sad, so tired to waiting him . . . . but its okay, his MY BELOVED FIANCEE!! will to do anythg for him hehehe! MAY ALLAH BLESSED US ALWAYS EITH SUCCESS AND HAPPINESS!! MOGA, DIA LA JUGA JODOH I, DI DUNIAWI INI, JUGA UKHRAWI! INSYAALLAH!! AMINN! hm . . . . i da start da merapuh an . . hehe . . . sory . . . ala, jz tulis je apa yg terlintas di kepala otak ni. .. so, its wokey right guys?? hehe. . . . actually an, pas tunang i amek, dye akan bawak i g tempat kerja dye, so, i yg baru balik dari kolej ni, x mandi hingga lah ke tgh malam of 12am {eeeeeeee huda BUCUK!!}. . hm! cdey tau! but, what can i do?? ikut je la . . . hm . . . lambatnye lagi nk abis sem! rse x sabar je nk g practical . . hehe . . but, fikir2 susah juga aw nk jd pharmacist! but, wat can i do? its my chosen, so, i'll do that! hm . . . k la, nk cau! my fiancee da dtg . . hehe . . .bye!
eeeeeeee!!! malunye hari ni . . . perut baru je kenyang dgn roti canai kat Ali Maju tadi, otw nk balik g kolej, org RTM panggil, suh kita org buat wish due their anniversary of 64th . . . that so embrassing me! huh! i ckp apa pun org x reti ish! memalukan . . . ala, klu ada pun, x semestinye kitaorg nye video yg kne choose, haha, mesti ada speech org lain, that much better from our speech hehe! hm . . . klu masuk pun xpe la, yg penting muka ni popular hehe . . . lawak gler! hahahahaha . . . . . hm . . . . class for today is intro to pharmacy practice, anyway, its on 2.30 - 5.00 hm {salah la, Narin kte, until 4.30pm jew}.. . so sleepy laa . . . rasa malas je nk dtg class ari ni . . . . tapi nk buat mcm mne?? heh ehehe . . . dtg je la . . . hm . . . my stomach still rse geli igt peristiwa tadi . . . . hahahahaha!! mcm mne la nk lupakan ek ?? ishhhhh!! sungguh memalukan! hm . . . . . BE POSITIVE MY GURL!! U'RE THE BEST AMONG THE BEST!! ^_^ PEACE! NO WAR!! k, see u next . . .

Wednesday, March 24, 2010

I'm here again!! to writing, to crapin2 . . . again . . . hehhhh . . . rindunye kat kengkawan sekolah . . . time sekolah lu, rse malas je nk dtg g kelas, till warga kat sekolah tu, call i ni 'office girl' . . . coz, i akan datang class at 8am n 7 am. . . hehe. . . sje je, ase malas nk bangun awal, sedap je kne buai mimpi, ngn kipas angin yg berhabuk hehe . . . kantoi akh kipas x lap . . . malew! ! klu time cikgu ngah ngajar kat depan, maka mcm2 la experiment yg i akan buat kat belakang, especially class 2 CLASS THAT I HATE TOO MUCH!! ADD MATH {huh!! nobody like that subject! ahahahaha . . . mengutuk cikgu S**** . . . hehe . . . jgn marah ek . . . }, subject CHEMISTRY pun, lagi la, she's my cikgu topi keledar, madam N***** . . . coz, her hair seem to be like that . . . hahahaha . . . but, i love her very much! subject add math mmg xpernah pass time kat skowl . . . but, hujung2 tahun nk spm tu, minx ampun kat cikgu, coz terkutuk dye . . .{hm . . ?? ada ey terkutuk . . .} hehehe, ye la nk spm berbuat baik la . . . bt, wen spm, juz ckup2 mkn . . . D7 . . . haha . . . {calon2 SPM di luar sne, jgn tiru aksi ini di rumah, if u wanna tiru too, then, it will considered as crime for Prime Minister of Education . . . hahaha . . . } {jadikanlah iktibar . . . . PEACE NO WAR ^_^ . . . } time class dye, i dtg class, i juz makan, n then lepak2 wif fren, chating {by using line of people} chating, writing on d paper, n pass it to all my classmates . . haha . . . if somebody who's intersting, it means, she/he, is onlining . . . hehe . . . n then, someday, d teacher who's teaching me add math, call me n advise me, she's telling me, kamu ni sgt NAKAL, n then i answered her wif sOOOOOOOPANNNNN, BIAR NAKAL, TAPI BERAKAL . . . . . haha!! n then, i pun just asks her forgivness . . . since that day she's advising me, i'm NAKAL BUT BERAKAL . . . . . . hahahahahahah!! huh . . .
then, come up to subject CHEMISTRY, i HATE this subject very2 much!! BUT! der is some event that making me to become too curious to learn this subject deeply huhu. . . . !! but, ase malas akh nk cter to all now . . . coz, my fiancee is OTW (not Old Town White coffee r . . .) on the way . . . from his hotel to pick up me at my college . . . hehe . . . later on lar i cter ekh . . . . anyway, don't forget too read my latest post . . . hehehehehehehehe . . . yeay!! my fiancee is here!! bye!!

yeah!!

today my fiancee will back early!! and we'll go to dating haha . . . happy!! :) and now, i'm just hanging up at my library for waiting him . . .

Tuesday, March 23, 2010

hOmE sWeET hOmE . . . ! !


Asalamualaikum . . .

Hope today much better than today ! ! m just come back from college, tired! but, its fine, than weekends without nothing to do . . . i got something to to all of you during lecture class of Chemistry, what i've been learn is; electrophile n nucleophile. Electrophile is a electron loving, while nucleophile is nucleus loving, it means, the electoron will attract to the nucleus. . . .then, i got some addition, for this terms, that is; humanphile; pencinta manusia . . . hehe . . .
tadi class pharmaceutics, cuak(takut) ada, lawak ada . . . lecturer ask us to read out the handout, and wanna ask us topic of solution, haha. . . luckily, I xkne panggil . . . haha . . .! ! klu kne panggil pun xpe juga, coz topic solution, everything in my head . . . hehe. . . berlagak nye minah ni. . . exam on 26/April, am i ready? ? ? argh! ! ! forget it ! ! this just will spoil my mood for writing new post for my blogs . . .but, nobody ask me to so pun. . . haha . . . its very nice to rest over here(at the M'C Donald), it make my head more stressful! MC'D ws a very crowded palce at my college . . . ! argh. . . . hm, before i'm writing to deep craping, it better if i shared some story to u guys . . . hm . . . i wanna shared story about ::

PENYAKIT EGO

Apabila seseorang manusia itu alim yakni banyak ilmu dan lebih
dari orang lain samada ilmu dunia dan akhirat, dan apabila seorang
itu berpangkat besar Atau bila seseorang itu otaknya lebih dari
orang lain atau bila seseorang itu kaya atau keturunan mulia Dan
ternama seperti raja, ulama, orang besar dan bila seseorang itu
berkelulusan tinggi dan bila seseorang perempuan itu cantik dan
bila seseorang lelaki itu gagah maka rasa tinggi diri, sombong,
angkuh dan takabur hingaplah pada hatinya. Sedar atau tidak sedar,
sengaja atau tidak sengaja.

Sebab apabila seseorang itu mampu, berkebolehan, berjaya,istimewa,
lebih dari orang lain maka lenyaplah rasa kekurangan, kelemahan
dan kehambaan diri kepada Allah SWT dari hati nuraninya.Maka ruang
yang kosong itu segera pula diisi oleh rasa hebat, rasa besar,rasa
istimewa, rasa tuan bahkan rasa Tuhan.Maka apabila hati sudah jadi
begitu meninggilah diri dengan yang lain, memandang rendah sesama
hamba Allah,jijiklah dia terhadap manusia yang lemah dan hina maka
sombonglah ia , angkuh dan takaburlah ia.Samada secara sengaja dan
dirancang ataupun bukan secara dirancang dan tidak disedari.

Sebab ada orang apabila tahu dia istimewa maka dia pun mengaturlah
hidupnya sebagai orang yang istimewa dan berusahalah dia menjaga
statusnya.Sebaliknya ada pula orang yang sedar keistimewaan dirinya
tetapi kerana dia faham Islam maka tidaklah mahu ia membesar-
besarkan dirinya. Tapi oleh kerana taqwanya lemah maka dia tidak
dapat mengawal nafsu yang sudah rasa istimewa itu dari bertindak
dengan perangai orang orang yang sombong dan takabur dan dia tidak
mahu sebab dia tahu sikap itu dosanya besar tetapi dia tidak dapat
melawan nafsunya. Maka termasuklah juga ia di dalam senarai orang
yang sombong, ego dan takabur.

Mazmumah yang sangat dibenci Allah ialah penyakit ego (sombong)
sebab ego membawa implikasi yang sangat buruk.Iblis laknatullah
kerana penyakit ego telah derhaka kepada Tuhan. Firman Allah:-

Terjemahannya: "Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para
malaikat, sujudlah kamu kepada Adam maka sujudlah mereka kecuali
iblis, ia enggan dan takabur dan ia termasuk golongan orang-orang
kafir". (Surah Al-Baqarah : 34 )

Kerana merasa dirinya lebih istimewa daripada Adam,dia lebih mulia,
lebih pandai, lebih senior dalam syurga maka sepatutnya dialah yg
menjadi ketua dan orang lain sujud kepadanya. Tiba-tiba Allah
meminta dia sujud pada Adam yang dipandang rendah itu hatinya
menolak dia lupa dia hamba Allah,keistimewaan itu pemberian Allah
yang mana kalau Allah tarik kesemuanya kembalilah ia selaku hamba
yang dhaif. Hatinya yang sudah dikuasai rasa hebat diri itu sudah
cukup keras hingga dia tidak dapat sujud ketika Allah perintahkan
ia berbuat begitu. Sombongnya ia dan mendapat kemurkaan Allah lalu
Allah menarik balik pinjamanNya pada Iblis lantas dihukum buang
dari syurga ke satu tempat buangan yang susah dan hina iaitu
di dunia ini.

Iblis sangat sombong sudah dihukum pun dia tidak mahu merendah
diri juga bukannya dia minta ampun dengan Tuhan untuk sujud pada
Adam malah dimintanya untuk menghasut dan menggoda manusia supaya
manusia semua kufur dengan Allah dan masuk neraka.

Pernah Iblis memberitahu Nabi Musa AS yang dia ingin bertaubat
lantas Nabi Musa bertanya kepada Allah bagaimana caranya Iblis
boleh bertaubat. Allah berfirman minta dia sujud di kubur Nabi
Adam, mendengar itu dengan sombongnya Iblis bangun dan berkata.
'waktu Adam hidup pun aku tidak sujud padanya inikan pula waktu
dia sudah mati! tidak jadilah aku bertaubat kata Iblis. Begitu
sekali kesombongan Iblis, dia cukup kenal Allah, sudah nampak api
neraka namun kesombongannya membuatkan dia pandang kecil pada
Allah. Maka sekarang Iblis pun mengamuklah di tengah manusia untuk
menjahanamkam anak cucu Nabi Adam agar semuanya masuk neraka
bersamanya.

Beberapa ramai hari ini orang yang hatinya sudah jadi seperti hati
Iblis. Merasa diri istimewa hingga memandang rendah pada orang
lain, kalau ditegur melenting bahkan mencabar orang yang menegur
hinggakan demi memuaskan hati sanggup melakukan dosa-dosa yang
boleh tercampak diri ke neraka. Allah berfirman dalam Hadis Qudsi:

"Kibir atau sombong itu selendangKu. Sesiapa yang memakai
selendangKu nescaya dia tidak akan mencium bau syurga".

Itulah sombong namanya iaitu perangai Iblis, akhlak terkutuk dan
siapa memilikinya maka nerakalah tempatnya.Rasulullah SAW dan para
sahabat serta para ambia' & solehin (orang soleh) sangat tawadhuk
orangnya yakni merendah diri sesama manusia Firman Allah dalam
Al-Quran:

Terjemahannya: "Telah lahir Rasulullah di kalangan kamu, sangat
susah dengan kesusahan kamu dan menginginkan keselamatan bagi kamu
dan penyayang dengan orang-orang mukmin". (Surah At-Taubah:128)

Itulah hati orang yang tawadhuk yang rasa dirinya hamba Allah dan
orang lain adalah saudara-saudaranya yang dikasihinya. Dia tidak
merasa dirinya lebih dari orang lain walaupun dia telah diangkat
oleh Allah menjadi kekasih Allah manusia paling mulia dan paling
tinggi pangkatnya, terkenal namanya, luas pengaruhnya tetapi dia
rasa dia hamba Allah seperti juga orang lain. Kalau dia tidak mahu
susah orang lain pun tidak mahu susah, kalau dia tidak mahu
dimalukan, dimarah, dicaci dan dihina orang lain pun begitu juga.

Kalau dia suka kepada keselamatan dan kebahgiaan maka orang lain
pun turut demikian. Begitu dia menimbang perasaan orang sebab dia
mengasihi orang lain seperti mana dia kasihkan dirinya. Hasilnya
Rasulullah sangatlah menyayangi dan menghibur sahabat-sahabatnya
dan seluruh orang-orang mukmin. Pada orang yang memusuhi beliau
didoakan,"Wahai Tuhan berilah petunjuk kepada kaumku kerana mereka
tidak mengetahui". Sebab itu Rasulullah boleh duduk dan bermesra
dengan kasih sayang dengan orang-orang miskin dan orang-orang
kekurangan malah baginda memohon kepada Allah :

"Jadikanlah aku orang miskin, matikanlah aku dalam kemiskinan dan
masukkanlah aku dalam syurga bersama-sama orang-orang miskin".
(Hadith Riwayat Tarmidzi)

Begitu hati Rasulullah dia tidak rasa yang dia istimewa dan hebat
walaupun segala keistimewaan Allah limpahkan kepadanya, Sebab
padanya keistimewaan itu semuanya hak Allah kerana itu baginda
cukup hati-hati dengan nikmat itu malah dia takut ketika isterinya
Siti Aisyah Ummul Mukminin bertanya."kenapa tuan bersusah-payah
begini sekali beribadah pada Allah hingga bengkak-bengkak kaki dan
terjatuh-jatuh? bukankah tuan sudah dijamin selamat diakhirat
bahkan disediakan syurga paling tinggi untuk tuan?".Lantas dijawab
baginda,"terpulanglah pada Tuhan untuk buat atau beri apa saja
pada hamba-Nya ini, namun aku adalah hamba-Nya yang hina-dina,
lemah dan kurang segala-galanya yang patu mengemis dan menyerah
diri sepenuhnya pada Tuhanku itu".

Didalam kitab diriwayatkan suatu kisah bagaimana Alah bertanya
kepada pesuruh-pesuruh-Nya:

"Musa, engkau siapa?" Jawab Nabi Musa,"Ana Kalamullah".

"Ibrahim, engkau siapa?" Jawab Nabi Ibrahim,"Ana Khalilullah".

"Isa, engkau siapa?" Jawab Nabi Isa, "Ana Rohullah".

Lalu Allah bertanya kepada Nabi kita,"Muhammad, engkau siapa?"
Jawablah Rasulullah dengan rendahnya."Ana yatim" terus Allah
menyahut,"Engkau kekasihku, Habibullah". Orang yang merendah diri
Allah angkat setinggi-tingginya. Rasulullah boleh makan sedulang
dan duduk sebelah-menyebelah bertindih lutut dengan orang dusun
yang selekeh, hodoh, bodoh,berlendir-lendir, berdarah dan bernanah
malah kudis di seluruh tubuhnya ketika orang itu berdiri di pintu
majlis makan baginda. Baginda bagaikan seorang ayah yang kasihnya
lebih pada anaknya yang cacat dan lemah. Itulah Nabi kita yang
patut kita contohi dan hayati agar benar-benar kita menjadi
pengikutnya dan pewarisnya. Dan rupanya roh baginda yang terus
hidup itu memandang kita dengan penuh kasih rindu dan supaya
disyafaatkan kita nanti di hari kiamat.

Abu Bakar habis harta bendanya dikorbankan untuk perjuangan Islam
kemudian dia berkata,"Yang tinggal padaku hanyalah Allah dan Rasul
dan aku merasa cukup dengan keduanya. Sayidina Umar yang keras dan
tegas melaksanakan hukum Allah berkata,"Sekiranya diberitahu
bahawa semua orang masuk syurga kecuali seorang maka aku rasa
akulah yang seorang itu". Dia merasakan dialah yang paling banyak
dosa sebab itu dia sangat merendahkan diri pada rakyatnya.
Ditanggungnya guni gandum dibelakangnya dan dibawa kerumah seorang
janda bersama anak-anaknya yg ketiadaan makanan.Khadamnya meminta
agar dialah yang menanggung guni gandum itu lantas dijawab Sayidina
Umar."Bukan engkau yang akan menanggung beban tanggungjawab
di akhirat nanti".

Kesombongan manusia hari ini jarang dimuktamarkan sedangkan itulah
punca bagi segala krisis di dunia ini. Penyakit yang bahaya ini
jika dibiarkan melanda dunia tanpa usaha untuk mengubatinya maka
akan ranplah dunia ini nanti dikerjakan oleh manusia yang sudah
mengikut telunjuk dan sikap Iblis itu. Bila-bila masa saja Allah
boleh hantar penyakit-penyakit bahaya pada kita bahkan bila-bila
masa Allah boleh miskinkan kita jika Allah mahu. Sepatutnya kita
takut dengan Allah, bila terbuat perangai sombong segeralah
bertaubat jangan sampai Allah murka. Namrud yang kononnya hendak
lawan Allah, baru nyamuk masuk telinga terus kekepala bermain-main
di dalam otaknya itupun tewas terus mati masuk neraka. Firaun yang
sombong mengaku dirinya Tuhan maka Allah belah lautan tenggelamlah
ia mati dek air jadi bangkai yang tercampak.

Apalah dibanggakan kehebatan kita itu,dia tidak menyelamatkan kita
malah mungkin kalau salah gayanya sebab nikmat itu boleh jatuh
di dunia apalagi di akhirat jatuh neraka hidup menderita. Kitakan
dari setitis mani, air mani itu kan hina? kalau jatuh ke air itik
pun tidak sudu di daratan ayam pun tak patuk. Maka kalau kita
mahu sedar diuntung patutnya kita selalu menghinakan diri kita dan
merasa hina untuk Allah sehina air mani. Kemudian bermurah hati
dengan manusia, hiburkan manusia sebagaimana kita suka dihiburkan
barulah orang suka dengan kita. Katakan selalu pada diri:"Wahai
diri, engkau bagaikan sampah yang selau menyusahkan orang. Bila-
bila masa Allah boleh buangkan engkau ke dalam bakul sampah-Nya
iaitu Neraka Jahannam". Dan selawatlah pada Nabi sebanyak
mungkin setiap masa sebagai ubat untuk melembutkan
hati.

"Tuhanku, aku tidaklah layak untuk syurgamu tetapi aku tidak pula
sanggup menanggung siksa nerakamu oleh itu kurniakanlah keampunan
kepadaku.....ampunkanlah dosaku bahawa sesungguhnya Engkaulah
pengampun dosa-dosa besar".


bersama-sama lah kita mengambil ikhtibar dari cerita ini ! ! hehe. . . i pun sama ego juga, but, i am super ego. . . hehe . . .any tips ke nk elak da ri bersifat ego ni? coz, when kita sujud pun, baru kita sedar ALLAHUAKBAR, kita tidak seharusnya bersifat ego . . . ego ble, but, depend on situation, if u think it is necessary, to be, then, u be la, if not, just keep it . . . hehe . . . that's all i wanna share about . . have a nice day!! :)
wasalam . . .


Sunday, March 21, 2010

keluhan seorg pencinta desa...


Assalamualaikum w.b.t....


hm. . . hari yg indah ! ! terbaik dari yg semalam . . . angin yg sayup membelai wajah ku ! ! huh ! ! tenangnya terasa ! ! dapatkah kamu merasainya. . ?? telefon berdering ! ! from my MON AMOUR (my love) "kejap lg abg sampai siap cepat . . ." akh. . . !! kacau je . . tgh syok aku layan angin, , , hm . . . hari ini, aku ingin menjadi yg terbaik, agar esok merupakan hari yg terbaik utk ku. . . . tiap hari aku bertanya pada diriku, mengapa jiwaku makin mati?? tidak seperti dulu yg sentiasa hidup?? aku ingin mencari jawapan itu . . . hm . . . mata ku meliar melihat orang di kota yg penuh dgn mcm2 ragam . . .org desa pun sama juga ragamnya seperti org di sini, tapi orang kota lagi susah utk di nilaikan. . . kota, oh kota, mengapa semua org ingin mengenalimu? sedangkan desa la yg terbaik jika di bandingkan dgn mu . . .
aku rindu kan sujudku padaNya ! !

Duit Shoping -_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...