Thursday, October 30, 2014

5 Pilihan Blogger Ben Ashaari

Assalamualaikum..

Pantang rasa free sikit, terus nak menghadap laptop. Rasanya bukan Huda sorang je, semua orang pun sama kan? :D

Huda biasalah, dah menghadap Google Chrome ni, sure lah kat tab tu ada link Blog Huda, tergeraklah hati nak tgk Stats Blog tengok2 je traffic sources comes from blog Ben Ashaari, macam berdebar-debar pulak, so buat don't know jek.. tapi instinct suruh click link traffic sources tu, bila check je...

Walawei!
Blog Huda terpilih lah untuk jadi blog pilihan En. Ben Ashaari ni! Haha, thanks En. Ben for choosing my blog yang tak seberapa ini. Rasanya macam terasa dengan last paragraph tu, macam blog Huda je tu :) Thanks for that comment, akan diperbaiki :) Thanks again! :)

Okay tu je, Bye. Wasalam.
P/s: Jangan lupa tlg Huda untuk fill form Survey tu okay :)

Apa Kaitan Gula dengan Pelajar?

Assalamualaikum...

Korang dah lunch ke? mesti sedap korang punya lunch kan? Takyah bagitau, Huda punya lunch lagi sedap.. :P Lepas lunch ni, Huda nak buat satu survey berkenaan dengan pengambilan gula dalam kehidupan seharian korang.. Survey form ni lebih kepada pelajar ye.. :)

Sebab Huda nak buat survey apa kaitan gula dengan student. So, help me out please.
Link Huda dah sediakan kat bawah ni, don't worry tak ambik masa yang lama pun.. just about 2-4 minutes :) Thanks awak semua!

Monday, October 27, 2014

Caffeine and Dizzeness

Assalamualaikum..



Caffeine? Benda apa tu?
Caffeine is a type of chemical that contained inside the coffee, tea, cola, mate, guarana. The usage is usually used to improve alertness level of someone's mind.

Macam mana caffeine ni memberi kesan kepada badan kita? Basically, Caffeine will stimulating the Central Nervous System (CNS), muscles, heart. So, how caffeine can makes you feel dizzy?

By increasing our blood pressure. Bila kita consump caffeine, caffeine akan bertindak untuk menyempitkan salur darah kita. Bila salur darah sempit, jantung akan bekerja keras untuk menyalurkan darah ke seluruh badan.

Imagine macam pipe dengan air, buka paip and attached hos.. Bila kita tahan air yang mengalir dalam paip, once kita released confirm air banyak keluar kan? Lebih kurang begitulah! (pening sendiri nak explain). Semakin sempit salur darah kita, semakin sedikit darah yang sampai ke otak kita. Semakin sedikit darah sampai ke otak kita, semakin sedikit jugaklah amount of oxygen to be transfer to the brain. Sebab tu lah boleh pening! So be careful when consuming beverages yang ada caffeine ni ye :)

Sunday, October 26, 2014

RM12.90 for 3?

Assalamualaikum semua..

How's your dinner? Huda just cooked Ikan Merah Sweet & Sour, Brocolli & prawns, Honey Squid.. Alhamdulillah kenyang.. 😊 Gambar? Tak sempat snap dah makan habis dah.. hehe.. Rajin nak masak harini sebab baru je lepas beli groceries dari NSK..

Talking about NSK, sure ramai yang tahu sangat2 berbaloi shopping groceries kat NSK kan? Of course it is! Imagine beli Nestle Bliss RM12.90 for THREE bottles tau! Haha puas hati beli tadi, ye la berbaloi untuk harga, untuk kesihatan..

Lepas tu Huda nak try brand baru Cheese Sausage RM2.89/pc & Chicken Luncheon RM2.90/pc from AYAMMADU, dengan harga yang sangat2 berbaloi2.. iaitu Lepas Huda test, nanti Huda bagi testimoni ye.. 😊 (sausage & chicken slice pun ada testimonial 😂😂)

So tunggu apa lagi? Jangan lupa dapatkan NESTLE BLISS & brand AYAMMAHU di mana2 cawangan NSK 😊

Kenapa ramai sangat?

Assalamualaikum semua..

Happiness overwhelmed! Ceritanya macam ni, Huda and family pergi ke KLCC semalam for dinner, ye la aura birthday my hubsy tu ada lagi tu yang nak dinner kat luar lagi..

Sampai je KLCC, pusing-pusing lah dulu sampai rasa puas hati.. Lepas tu nampak Charles & Keith ni and 'fyi' Huda kalau nampak Charles & Keith naik sawan di buatnye! Pelik jugak, kenapa ramai sangt kat dalam Charles & Keith ni?

SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE SALE
everywhere terpampang word SALE! 60% 50% 40% 30% 20% 10% Sale dari kasut, handbag, glasses, purse! Serbu Charles & Keith now!

Perempuan dengan SALE jangan dipisahkan Hokay! Apalagi, rambang la mata Huda nak pilih kasut.. (padahal kasut kat rumah belambak dah boleh bukak butik kasut dah) FINALLY jumpa pun kasut yang diidamkan combination of two colours! Orange and Emarald Green.. HAPPY!!

Tuesday, October 21, 2014

Pin Hijab Murah Giler!

Assalamualaikum readers semua :)

Kali ni saya nak update blog ni dengan hobi saya :) Business! Saya tengah menjalankan business online dengan menjual Pin Hijab, Pandora Inspired, Baju, Dresses, Skirt. So, kali ni Huda nak update pasal stok baru ye! Nak buat CLEARANCE SALE ni! Harga? Don't worry semua harga kasih sayang and mampu milik sahaja :)



All Pin Hijab RM4/pc
Postage: RM6 SM; RM9 SS
Can mix

To order:
- Screenshot
- Quantity
- Name
- Address
- Phone No.

**We only deal with serious customer, please don't spam our whatsapp.** Thanks! :)
























Lepas ni, Huda upload stock untuk Pandora pulak ye!
Follow Instagram: daniafacon

Thursday, October 2, 2014

Study in IMU

Assalamualaikum. . 😊

Lama sangat dah tak update blog nih!
What to do la kan? Now saya dah banyak commitment so tak boleh nak spend time banyak sangat kat blog or any social media except for Instagram! Hehe always updated because.. Later I will shared to you, in the next post! 😛

Forgot to ask, semua sehat ke? Hope sehat belaka la ye.. 😊

Huda nak share about being a student after berapa lama dah rasanya tak pegang buku and behave like a student! (Haha)

Anyone wondering what course I'm studying?
No one? It's ok, just want to tell you..
I'm doing Biomedical Science in IMU

The point that I want to share is, IMU is really more to futuristic, because all information, notes, assignment being uploaded or shared in the one website for every student access.

All notes we have to print it by ourself. This thing need alertness from you, if you not alert to the update in the website, I think there's many things that can leave you behind.

Not to say I'm S.A.K.A.I or what, but it's my first time because I never had it before in my previous university. (Huhu!) So, it's like a new thing that I can learn 😊

At here also, we are teached and I think almost of the staff or lecturer here lectured us to be professional! Yes, Professionalism and Ethics always become the main point above of all. They are very strict about:
1. Dress Code
2. Attitude

Because of all this, makes me think I'm in the right place! Money? It's worth it to pay RM100k ++ that's all, thanks! 😊

Tuesday, March 25, 2014

Telatah Dharnia

Assalamualaikum...

Harap semua rakan blogger semua sihat2 belaka :) Yes, memang dah lama tak update blog since beberapa minggu yang lepas...

Huda sebenarnya tengah pening kepala cari idea untuk buat aqiqah dan hari lahir Dharnia... cheh padahal lama lagi, nak buat next year on January. Memandangkan semangat yang berkobar-kobar nak buat buat persiapan ni apa lah salahnya pening-kan kepala sendiri sekarang kan, kenapa nak pening pening? Sebab Huda nak buat semua preparation nih DIY. She's my only tomeyyy tauuuuu! so I'm so excited to DIY semua... (takde la semua >,<)

Macam dalam entry sebelum ni Huda share my experienced labouring dekat Hospital Serdang, Huda promised to update gambar Dharnia :) Dekat bawah ni Huda attach video gambar Dharnia...

video

Jangan lupa:
- follow Huda kat instagram kalau nak tengok gambar Dharnia =))
- Click nuff, drop comments ;)

thank you... Wassalam...

Wednesday, February 26, 2014

Pengalaman Di Hospital Serdang

Assalamualaikum semua..

Harap sihat lah ye semua readers.. lama sungguh tak update blog ni hah.. kepada yang masih menunggu update dari blog saya ni, thank you so much coz sanggup tunggu..

Al maklumlah, sejak bergelar new mom ni, susah sikit nak adapt with the title of 'Mommy'..
I nak share my experienced melahirkan my first baby dekat Hospital Serdang.

  12:00pm; Check in to Hospital Serdang
          Doctor checks dah buka 3cm so kena tunggu sampai ada ward kosong. Hubby asks for First Class Single Bed, pun xde jugak. (time aku nak beranak ni la ada org nak beranak jugak)
   
   Â  2-5pm contraction is getting faster than before, every 3 mins je rasa.
          Ya Allah sakit dia masa tu Allah je tahu. Husband bawak borak sebab nak divert mind ni, pun tak jalan.. haha, sebab mulut kita berkumat kamit mengucap, berselawat, berdoa.
   
   Â  5:30pm tu sampai keluar airmata tahan sakit.
          Husband suruh kita pergi cakap kat nurse sebab dah sakit sangat, tapi I lengahkan.

  7:00pm
          Nurse panggil ibu2 yang tunggu nak bersalin ni masuk dalam makan.. (ada 6 orang termasuk I yang tunggu kekosongan ward)
          Wahaha, gather dengan ibu2 yang dah ada experienced ni lagi menakutkan dan mendebarkan! ada yang bagi semangat ada yang macam saja takutkan I yang baru nak bergelar ibu ni! Selesai makan je, sakit tu memang tak boleh nak tahan lagi dah, so I pun cakap kat nurse minta doctor check.
          "Dah buka 5cm, bawak masuk labour room lah sekarang.." wah! aku yang kesakitan ni jadi bercampur baur perasaan! "Hah?! I ni nak bersalin dah ke?" Nurse tu answer "bukan yang tu awak nak ke dik? keluarkan baby cepat2?"

  8:00pm je, doctor pecahkan air ketuban/amniotic fluid.
          Time ni berdebar jugak time nak pecahkan tu, siap boleh tanya lagi kat doctor tu, lepas pecahkan ni sakit contraction tu bertambah tak? Sambil tersenyum doctor tu jawab mmg sakit sabarlah, baca lah apa-apa yang patut. Pergh! selamba jawab mcm tu. After dorang pecahkan air dorang tinggalkan I sorang dalam bilik tu.
          Zikir tak pernah henti dari mulut, better kita steady je kan daripada menjerit-jerit sakit, kang lagi teruk kena goda dengan syaitan. So, I keepl calm and pray je.
          There's no words can describe how the pain was! No one could ever tell the real pain! You, yourself je yang tahu sakit tu macam mana. So I press emergency button, ask for nurse to come, I request kat nurse boleh tak panggilkan my husband masuk? Ahamdulillah boleh! Then I tell nurse dah sakit sangat ni.

  9:20pm Doctor masuk check
          “7cm, good progression…”  Doctor bawak I borak dah tahu ke cara-cara nak bersalin? I answer no, and then she tells me how to do so… “Pastikan sekarang ni jangan teran lagi walaupun awak dah rasa nak teran, sebab nanti awak punya vagina akan bengkak… tunggu dah 10cm baru awak teran sepuas hati, tangan pegang buku lali kaki, dagu rapat ke dada, pernafasan kena control” I just angguk ye je la.. coz tak larat nak cakap lagi dah!
          I ask nurse lama lagi ke nak buka 10cm ni? “Lama lagi dik perjalanan awak ni… subuh kot ni baru awak bersalin…” after dia bagi jawapan ni, dia terus keluar macam tu je…  lepas tu my Hubby pun masuk.
          “Sayang… you’ll be fine. I’m here with you” wah! Touch giler bila fikirkan now, kalau fikirkan time nak labour tu, memang takde la terasa sweet ke apa ke kan.. memang clueless time tu! Honest!

  9:00pm
          Doctor masuk, sebab dah kali kedua dah tekan emergency button. Time ni macam dah mamai2 dah sebab kesakitan dia sampai pitam kepala rasa! Apa yang I boleh dengar time tu doctor cakap, “Dah 9cm, panggil nurse to prepare… Encik tunggu sekejap diluar ya, nanti nak bersalin kami panggil.”

  10:00pm
          Tak tahu pun bila My Hubby masuk, tapi I can hear his voice I can feel his warm palm rub my back… “Sayang, you can do this, we in this together… Baby tomey is coming so soon!” In between dengar pulak doctor cakap, “Puan kalau rasa nak teran, boleh teran dah…”
          Wah! Time ni memang bertarung nyawa kaw2 nak lahirkan my baby tomey ni. “Push!!!” word yang everybody in the room said the same… My hubby pulak, “Sayang, you have to take a deep breath and… push…” Second push from me… Cheh! Counting! Again my hubby; “Sayang, relax… take a deeeeeppppp breathhhh… and… pushhhhhhh”
   
   Â  10:20pm
          Nah, baby girl! Campak baby atas dada i! “Alhamdulillah…” itu saja mampu I lafaz after all… The best moment was that when my baby try to open her eyes, and look up to me! Subhanallah… Allah saja yang tahu perasaan I time tu…


Itulah perkongsian yang I nak share to all :)


Duit Shoping -_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...