Monday, October 27, 2014

Caffeine and Dizzeness

Assalamualaikum..



Caffeine? Benda apa tu?
Caffeine is a type of chemical that contained inside the coffee, tea, cola, mate, guarana. The usage is usually used to improve alertness level of someone's mind.

Macam mana caffeine ni memberi kesan kepada badan kita? Basically, Caffeine will stimulating the Central Nervous System (CNS), muscles, heart. So, how caffeine can makes you feel dizzy?

By increasing our blood pressure. Bila kita consump caffeine, caffeine akan bertindak untuk menyempitkan salur darah kita. Bila salur darah sempit, jantung akan bekerja keras untuk menyalurkan darah ke seluruh badan.

Imagine macam pipe dengan air, buka paip and attached hos.. Bila kita tahan air yang mengalir dalam paip, once kita released confirm air banyak keluar kan? Lebih kurang begitulah! (pening sendiri nak explain). Semakin sempit salur darah kita, semakin sedikit darah yang sampai ke otak kita. Semakin sedikit darah sampai ke otak kita, semakin sedikit jugaklah amount of oxygen to be transfer to the brain. Sebab tu lah boleh pening! So be careful when consuming beverages yang ada caffeine ni ye :)

10 comments:

  1. wah baru tahu info nie.. huhuuu saia penggar kopi tegar :)

    singgah baca + follow..
    jemput ke sini http://akukaudansesuatu.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Saya mmg tak boleh minum minuman berkafein... jantung jadi laju... jadi kalau nak minum kopi saya akan pilih yang decaffeinated

    ReplyDelete
  3. Ada org selepas ambil kafein akan rasa mcm berdebar je..
    Just ambil je minuman kurang kafein atai tggalkan..:)

    jom jalan2

    ReplyDelete
  4. Very good info.. cuma nk ingatkan kwn2..kopi dan kafien berbeza ya..selalunya cafien boleh didapati dalam minuman berkopi..terutama yg 3 in 1. kajian terbaru, kopi boleh melegakan kepenatan bersukan..pastilah mengandungi kafien .
    Saya tak de kopi melainkan kopi kampung dlm simpanan di rumah.. jom bw ke blog saya
    http://senandunghatiku.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. saya suka minum kopi tau..sehari sekali pon ok kalo dapat pekena..
    kena minum air putih lebih kalo minum berkafein ni

    ReplyDelete
  6. Saya memang tak suka minum kafein. Tapi baru2 ni terpaksa minum neslo sebab nak tahan mata untuk study. ye lahh.. da cukup tidur, tapi siang pun boleh menguap 20 kali.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah,hebat Dr muda kita,teruskan share info yang bermanfaat ye dik/anak..

    ReplyDelete
  8. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete

Duit Shoping -_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...